Καταρχάς, τι είναι η περίοδος;

«Εμμηνορρυσιακός κύκλος» είναι ο «ιατρικός» όρος, με τον οποίο αναφερόμαστε στην περίοδο.

Ως πρώτη ημέρα της περιόδου λαμβάνεται η πρώτη ημέρα, που η γυναίκα θα δει αίμα.

Στην αρχή του κύκλου το επιφανειακό στρώμα του ιστού (το στρώμα αυτό καλείται «λειτουργική στοιβάδα»), που καλύπτει το τοίχωμα της ενδομητρικής κοιλότητας και ονομάζεται ενδομήτριο «ξεκολλάει» («αποπίπτει», όπως λέμε) και εξέρχεται υπό τη μορφή τεμαχίων αναμεμειγμένων με αίμα.

Μετά το πέρας της έμμηνου ρύσης και υπό την επιρροή των ορμονών των ωοθηκών, η λειτουργική στοιβάδα του ενδομητρίου «αναγεννάται», έως ότου έρθει η στιγμή για την έναρξη της επόμενης έμμηνου ρύσης, συνήθως μετά από την παρέλευση 28 ημερών, οπότε θα έχουμε ξανά την απόπτωση της λειτουργικής στοιβάδας του ενδομητρίου.

Πώς αρχίζει η εγκυμοσύνη;

Αν η γυναίκα έχει σεξουαλική επαφή τις λεγόμενες γόνιμες ημέρες της, τότε υφίσταται αυξημένη πιθανότητα το ωάριο, που απελευθερώνεται από τις ωοθήκες να συναντηθεί με ζωντανά σπερματοζωάρια και να γονιμοποιηθεί. Στη συνέχεια το γονιμοποιημένο ωάριο κινείται προς την ενδομητρική κοιλότητα και εμφυτεύεται στο ενδομήτριο.

Αν κατά τη διάρκεια του κύκλου επιτευχθεί γονιμοποίηση και εμφύτευση του εμβρύου στο ενδομήτριο, τότε ξεκινάει μια διαδικασία στο ενδομήτριο, η οποία ονομάζεται φθαρτοποίηση. Δια της διαδικασίας αυτής το ενδομήτριο (συγκεκριμένα η λειτουργική του στοιβάδα) μετατρέπεται σε αυτό, που ονομάζουμε «φθαρτό υμένα».

Με τη φθαρτοποίηση το ενδομήτριο εμπλουτίζεται σε κύτταρα, αγγεία και θρεπτικά συστατικά, ώστε να υποστηριχθεί η ανάπτυξη του εμφυτευμένου εμβρύου. Η φθαρτοποίηση εξάλλου καθιστά το ενδομήτριο «σταθερό» και παρεμποδίζεται η απόπτωσή του, που θα λάμβανε χώρα στην έμμηνο ρύση.

Έτσι αυτή καθαυτή η έναρξη της εγκυμοσύνης παρεμποδίζει την έναρξη της περιόδου. Επομένως, αν αρχίσει εγκυμοσύνη δεν είναι δυνατόν να εμφανισθεί περίοδος με τη στενή έννοια του όρου.

Κανονική περίοδο στην εγκυμοσύνη δεν μπορούμε να δούμε. Είναι δυνατόν όμως να παρατηρήσουμε εκροή αίματος από τον κόλπο, που να μοιάζει με περίοδο;

Η απάντηση στο ερώτημα αυτό είναι ναι.

Αίμα στην εγκυμοσύνη μπορούμε να δούμε στις ακόλουθες περιπτώσεις:

1. Αιμόρροια εμφύτευσης

Μία εβδομάδα περίπου πριν από την αναμενόμενη περίοδο, έχουμε την εμφύτευση του εμβρύου στο ενδομήτριο. Τότε σε μερικές περιπτώσεις ενδέχεται να παρατηρηθεί ήπια κολπική αιμόρροια συνοδευόμενη από ροή βλέννης, η οποία μπορεί να έχει καφέ, ροζ ή κόκκινο χρώμα. Πρόκειται για τη λεγόμενη «αιμόρροια εμφύτευσης», η οποία διαρκεί συνήθως έως 3 ημέρες, αλλά επειδή εμφανίζεται κοντά στην αναμενόμενη επόμενη έμμηνο ρύση, μπορεί να δώσει την εντύπωση πως ξεκίνησε περίοδος.

2.    Επαπειλούμενη κύηση

Πρόκειται για μία αρχόμενη κύηση, η οποία τρόπον τινά «δυσκολεύεται» να αναπτυχθεί περαιτέρω. Η κύηση αυτή ενδέχεται να προοδεύσει κανονικά, αλλά υφίστανται αυξημένες πιθανότητες αποβολής.

3.    Παλίνδρομη κύηση (αποβολή)

Πρόκειται για μία κύηση, της οποίας η ανάπτυξη ανεστάλη και τα προϊόντα της γονιμοποίησης εξέρχονται μέσω του τραχήλου και του κόλπου υπό τη μορφή τεμαχίων αναμεμειγμένων με αίμα, δίνοντας την εντύπωση έμμηνου ρύσης.

Μια ειδική «υποκατηγορία» αποβολής αποτελεί η λεγόμενη βιοχημική κύηση, η οποία είναι κατά βάση μία αποβολή, που έλαβε χώρα αμέσως αφού διαπιστώθηκε αρχόμενη κύηση μέσω της μέτρησης β – χοριακής, αλλά δεν κατέστη δυνατόν η κύηση να επιβεβαιωθεί και μέσω υπερηχογραφικού ελέγχου.

4. Εξωμήτρια κύηση

Πρόκειται για μία κύηση, στην οποία το κύημα δεν εμφυτεύθηκε εντός της ενδομητρικής κοιλότητας, όπως είναι και το φυσιολογικό, αλλά εκτός αυτής (εξού και ο όρος «έξω – μήτρια»), συνηθέστερα στις σάλπιγγες.

5.    Τροφοβλαστική νόσος της κύησης.

 Είναι ένας όρος, που χρησιμοποιούμε, για να περιγράψουμε μία ομάδα νεοπλασμάτων, που σχετίζονται με την κύηση και αναπτύσσονται από ένα γονιμοποιημένο ωάριο. Πρόκειται για μία μάλλον σπάνια μορφή νεοπλασμάτων, που εμφυτεύονται αρχικά εντός της μήτρας, αλλά ενδέχεται να έχουν και μεταστάσεις. Τα κύτταρα των νεοπλασματικών αυτών μαζών ομοιάζουν με αυτά του πλακούντα.

Κολπική αιμόρροια, που να μοιάζει με περίοδο μπορούμε να δούμε και σε ύστερα στάδια της κύησης;

Κολπική αιμόρροια ενδέχεται να δούμε και σε ύστερα στάδια της κύησης. Εντούτοις, στην περίπτωση αυτή – αφού φυσικά η κύηση έχει επιβεβαιωθεί – δεν γίνεται σύγχυση με κανονική περίοδο.

Στις περιπτώσεις αυτές η κολπική αιμόρροια συνδέεται με παθολογίες της κύησης.

Συγκεκριμένα η κολπική αιμόρροια στα ύστερα στάδια της κύησης συχνά συνδέεται με επιχείλιο ή επιπωματικό πλακούντα ή αποτελεί σημείο πρόωρης έναρξης του τοκετού.

Κλείστε ΕΔΩ το ραντεβού σας, για να αντιμετωπίσουμε όποιο γυναικολογικό θέμα, θέμα εγκυμοσύνης ή θέμα υπογονιμότητας σας απασχολεί!

 

Δείτε το σχετικό video, που δημιουργήσαμε σε συνεργασία με τον ιστότοπο mothersblog.gr, στην ομάδα ειδικών του οποίου ανήκουμε!

 

 

Δείτε ΕΔΩ πότε είναι οι γόνιμες ημέρες σας!

Δρ ΜΕΝΕΛΑΟΣ ΚΩΝ. ΛΥΓΝΟΣ, MSc, PhD
ΜΑΙΕΥΤΗΡ ΧΕΙΡΟΥΡΓΟΣ ΓΥΝΑΙΚΟΛΟΓΟΣ
Master of Science University College London
Διδάκτωρ Μαιευτικής Γυναικολογίας