Ναυτία στην εγκυμοσύνη: αυτό το βάσανο!

Η ναυτία είναι από πιο συνηθισμένα «ενοχλητικά» συμπτώματα, που συνδέονται με την εγκυμοσύνη και επηρεάζουν δυσμενώς την ψυχολογία της μέλλουσας μαμάς, ειδικά κατά το πρώτο τρίμηνο.

Υπάρχουν και στοιχεία, που καταδεικνύουν, πως ίσως η ναυτία να συνδέεται και με καλύτερη έκβαση της κύησης.

Το ποσοστό των γυναικών, που κάποια στιγμή κατά την κύηση θα εμφανίσουν ναυτία με ή χωρίς επεισόδια εμέτου ανέρχεται περίπου στο 50%, ενώ υπάρχουν και στατιστικές, που το «ανεβάζουν» ακόμα και στο 90%!

Υπάρχουν διάφοροι τρόποι αντιμετώπισης της ναυτίας ή – τουλάχιστον – μετριασμού της έντασής της.

Βασικό μέσο αντιμετώπισης της κατάστασης αυτής είναι και η διατροφή.

Τροφές, που συνιστάται να καταναλώνετε, αν παρουσιάζετε ναυτία στην κύηση.

Σε γενικές γραμμές, προτιμάτε να καταναλώνετε εύπεπτες «ξηρές» τροφές πλούσιες σε άμυλο και πρωτεΐνη.

Τέτοιες τροφές είναι:

•    Τα δημητριακά (κατά προτίμηση ολικής άλεσης)
•    Τα διάφορα κρακεράκια και φρυγανιές
•    Το φρυγανισμένο ψωμί
•    Το ρύζι
•    Τα ζυμαρικά

Άλλες τροφές, που μπορεί να σας βοηθήσουν είναι αυτές, που περιέχουν βιταμίνη B6, όπως:

•    Το κοτόπουλο (στήθος)
•    Το μοσχάρι
•    Τα ρεβίθια
•    Οι πατάτες
•    Οι μπανάνες

Με δεδομένο, πως κατά την κύηση η γεύση σας συχνά αλλάζει, μην εκπλαγείτε, αν τροφές, που πριν δεν σας «ενέπνεαν» τώρα φαίνονται «λαχταριστές».

Στο σημείο αυτό θα πρέπει να τονιστεί, πως οι τροφές, που αναφέραμε δεν αποτελούν παρά παραδείγματα τροφίμων, που θα μπορούσατε να δοκιμάσετε, μήπως καταφέρετε να καταστείλετε τη ναυτία. Γενικά όμως, μόνο δια της δοκιμής θα μπορέσετε να εντοπίσετε ποια τρόφιμα είναι πιο «κατάλληλα» για εσάς, αφού δεν έχουν όλες οι γυναίκες τις ίδιες προτιμήσεις.

Όταν βρείτε ποια τρόφιμα σας «ταιριάζουν» περισσότερο, τότε αρχίστε να τα καταναλώνετε σε μικρά γεύματα. Μερικές φορές τα γεύματα που θα επιλέξετε, μπορεί να ξενίσουν τους άλλους – μην πτοηθείτε! Αν το στομάχι σας «αρέσκεται» στην κρύα πίτσα για πρωινό, τότε αυτό θα φάτε (πάντα προσέχοντας το βάρος σας)!

Έχετε υπόψη σας, πως υπάρχει σοβαρό ενδεχόμενο, οι τροφές, που σας ανακουφίζουν, να διαφοροποιηθούν κατά τη διάρκεια της κύησης. Αν μάλιστα καταναλώνετε συνεχώς κάποιο τρόφιμο, για να αισθανθείτε καλύτερα, ίσως να «συνδέσετε» το τρόφιμο αυτό με τη ναυτία και τελικά να καταλήξετε να αισθάνεστε χειρότερα, όταν το τρώτε.

Για παράδειγμα, ας πούμε πως ανακαλύπτετε, ότι μόλις φάτε κρακεράκια, το αίσθημα ναυτίας περιορίζεται. Αρχίζετε λοιπόν να τρώτε κρακεράκια, όποτε νιώθετε το στομάχι σας «αναστατωμένο». Δεν αποκλείεται κάποια στιγμή να «συνδέσετε» τα κρακεράκια με αυτή καθαυτή τη ναυτία. Έτσι από κάποιο σημείο και έπειτα, μπορεί τα κρακεράκια αντί να σας ανακουφίζουν, να επιδεινώνουν την κατάστασή σας.

Συνεπώς, η αντιμετώπιση της ναυτίας με την κατανάλωση συγκεκριμένων τροφών είναι μια συνεχής διαδικασία δοκιμής και αποτυχίας…

Πιπερόριζα: Αυτός ο άγγελος!

Η πιπερόριζα – το γνωστό μας τζίντζερ (ginger) – είναι από τα τρόφιμα, η κατανάλωση του οποίου πολλά χρόνια τώρα έχει συνδεθεί με την αντιμετώπιση της ναυτίας κατά την κύηση.

Μπορείτε να το βρείτε σε διάφορες μορφές, όπως ρόφημα ή καραμέλες, ενώ τρίμματά του ενίοτε μπορείτε να προσθέσετε σε φυσικούς χυμούς.

Δοκιμάστε το! Η γεύση του όμως είναι ιδιαίτερη και σε άλλους αρέσει, σε άλλους όχι.

Λεμόνι: Μπορεί να βοηθήσει;

Το λεμόνι ανέκαθεν χρησιμοποιείτο στην αντιμετώπιση στομαχικών διαταραχών.

Δοκιμάστε να πιείτε φυσική λεμονάδα, να προσθέστε λίγο παραπάνω λεμόνι στο φαγητό σας ή απλά να μυρίσετε λεμόνι.

Μην ξεχνάτε το νερό!

Η σωστή ενυδάτωση είναι ιδιαίτερα σημαντική κατά την κύηση. Όμως η ναυτία είναι φυσικό συχνά να μην σας επιτρέπει να πιείτε νερό.

Προσπαθείτε να πίνετε νερό συχνά, αλλά σε μικρές ποσότητες και κατά προτίμηση μεταξύ των γευμάτων.

Νερό όμως μπορείτε να πάρετε και από ένα sorbet ή μία γρανίτα (χωρίς όμως να γίνονται υπερβολές) καθώς και από φρούτα, όπως το πεπόνι, το καρπούζι ή τα εσπεριδοειδή.

Ποιες τροφές να αποφεύγω;

Γενικά κατά την κύηση αλλάζει σημαντικά και η όσφρησή σας, και πολλές φορές οι μυρωδιές είναι αυτές, που λειτουργούν ως εκλυτικοί παράγοντες της ναυτίας (παράγοντες δηλαδή, που προκαλούν επεισόδια ναυτίας). Για το λόγο αυτό καταρχήν αποφύγετε τροφές με έντονη οσμή.

Επίσης μην προτιμάτε τροφές με έντονη γεύση (π.χ. καυτερά) καθώς και λιπαρές τροφές, τηγανιτά και σάλτσες.

Κλείστε ΕΔΩ το ραντεβού σας, για να αντιμετωπίσουμε όποιο θέμα της εγκυμοσύνης, σας απασχολεί!

Δείτε ΕΔΩ σε ποιο στάδιο της κύησης βρίσκεστε!

Δρ ΜΕΝΕΛΑΟΣ ΚΩΝ. ΛΥΓΝΟΣ, MSc, PhD
ΜΑΙΕΥΤΗΡ ΧΕΙΡΟΥΡΓΟΣ ΓΥΝΑΙΚΟΛΟΓΟΣ
Master of Science University College London
Διδάκτωρ Μαιευτικής Γυναικολογίας