ΚΑΛΩΣΗΡΘΑΤΕ

Ο ΙΑΤΡΟΣ

ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

ΤΟ ΙΑΤΡΕΙΟ

ΑΡΘΡΑ

ΕΡΓΑΛΕΙΑ

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

VIDEOS

ΑΝΤΙΣΥΛΛΗΨΗ

Τι είναι η αντισύλληψη;

Η γονιμοποίηση επιτυγχάνεται, όταν το σπερματοζωάριο «συναντήσει» το ωάριο μέσα στη σάλπιγγα. Οι διάφορες μέθοδοι αντισύλληψης αποσκοπούν στην παρεμπόδιση της «συνάντησης» αυτής.

Σχηματικά, θα μπορούσαμε να πούμε, πως η σύλληψη παρεμποδίζεται αν:

• Ανασταλεί η ωοθυλακιορρηξία
• Τεθούν εμπόδια στη διαδρομή των σπερματοζωαρίων

Ολίγον από ιστορία

Μια από τις παλαιότερες αναφορές σε κάποιας μορφής προφυλακτικού εντοπίζονται σε ένα δοκίμιο για τη σύφιλη του ανατόμου Gabriele Falloppio το 1564. Εκεί περιγράφονται ειδικές «θήκες» από λινό ύφασμα, το οποίο έχει υποστεί ειδική επεξεργασία, που καλύπτουν το πέος και κρατούνται στη θέση τους με ειδικές κορδέλες.

Τι είναι η περιοδική αποχή;

Η μέθοδος αυτή βασίζεται στον εντοπισμό των γόνιμων ημερών της γυναίκας. Κατά τις γόνιμες ημέρες το ζευγάρι αποφεύγει την ερωτική επαφή ή χρησιμοποιεί μια άλλη μέθοδο αντισύλληψης, όπως για παράδειγμα το προφυλακτικό.

Πώς μπορεί μια γυναίκα να εντοπίσει τις «επικίνδυνες» ημέρες, ώστε να πάρει τα μέτρα της;

Τι είναι το ενδομήτριο σπείραμα;

Το ενδομήτριο σπείραμα – το γνωστό μας σπιράλ – είναι μια μικρή συσκευή συνήθως σχήματος «Τ» (βλ. εικόνα), το οποίο εισάγεται στην ενδομητρική κοιλότητα. Ο διεθνής όρος, που περιγράφει τη συσκευή αυτή είναι intrauterine device (IUD). Με την εισαγωγή της μικρής αυτής συσκευής στην ενδομητρική κοιλότητα επιτυγχάνεται μακροπρόθεσμη και αξιόπιστη αντισύλληψη.

Πώς γίνεται η εισαγωγή του σπειράματος στην ενδομητρική κοιλότητα;

Η επέμβαση αυτή μπορεί να γίνει στο γυναικολογικό ιατρείο.

Η γυναίκα τίθεται σε θέση λιθοτομής (έτσι ονομάζεται η γνωστή γυναικολογική θέση, στην οποία τίθεται η γυναίκα και για τη λήψη του επιχρίσματος κατά Παπανικολάου – του test Παπ) και ο ιατρός εκτελεί τη λεγόμενη αμφίχειρη γυναικολογική εξέταση εισάγοντας δύο δάκτυλα εντός του κόλπου και πιέζοντας απαλά την κοιλιά, ώστε να ψηλαφήσει τη μήτρα.

Δεν υφίσταται πιθανότητα πρόκλησης φλεγμονής στην ενδομητρική κοιλότητα με την εισαγωγή του σπειράματος;

Αν και η πιθανότητα αυτή είναι σχετικά μικρή, συχνά συνιστάται η χορήγηση αντιβίωσης μία ημέρα πριν την επέμβαση και τις πρώτες ημέρες μετά από αυτήν.

Τι είναι το σπιράλ;

Πρόκειται για την πιο δημοφιλή μέθοδο μακροπρόθεσμης αντισύλληψης. Το επίσημο όνομα του σπιράλ είναι «ενδομητρικό σπείραμα». Πρόκειται κατά βάση για μία πλαστική συσκευή σχήματος «Τ» (βλ. φωτογραφία), η οποία εισάγεται στην ενδομητρική κοιλότητα. Η εισαγωγή του σπειράματος στην ενδομητρική κοιλότητα είναι μια απλή και σχετικά ανώδυνη διαδικασία, η οποία μπορεί να εκτελεστεί στο γυναικολογικό ιατρείο.

 

Τι είναι τα αντισυλληπτικά δισκία;

Πρόκειται για δισκία, τα οποία περιέχουν συνδυασμό ορμονών (οιστρογόνο και προγεστερινοειδές). Οι ορμόνες αυτές δεν είναι παρά συνθετικά ανάλογα των ορμονών, που παράγονται από τις ωοθήκες σας κατά τη διάρκεια της αναπαραγωγικής ηλικίας και της εγκυμοσύνης.

Ποια είναι τα πλεονεκτήματα της λήψης αντισυλληπτικών;

Μερικά από τα πλεονεκτήματα της λήψης αντισυλληπτικών είναι:

•    Είναι ευκολία στη χρήση τους.
•    Η χρήση τους δεν προϋποθέτει «διακοπή» της στιγμής (αντίθετα αν χρησιμοποιείτε προφυλακτικό, θα πρέπει να σταματήσετε, να το βρείτε και να το βάλετε).

Αντί προλόγου…

Από τη δεκαετία του 1960, οπότε και εγκρίθηκε η χορήγηση αντισυλληπτικών δισκίων στο γενικό πληθυσμό, το ποσοστό των γυναικών, που λαμβάνουν την αγωγή αυτή για αντισύλληψη ή για άλλους λόγους, αυξάνεται συνεχώς. Σήμερα υπολογίζεται, πως περισσότερες από 140 εκατομμύρια γυναίκες παγκοσμίως λαμβάνουν αντισυλληπτικά.

Ο καρκίνος του μαστού είναι σε παγκόσμιο επίπεδο ο συνηθέστερος καρκίνος σε γυναίκες. Με δεδομένο, πως κάποια είδη καρκίνου του μαστού επηρεάζονται από τη δράση ορμονών, είναι επόμενο να ασχοληθούμε με τη διερεύνηση της σχέσης της εμφάνισής του με τη λήψη αντισυλληπτικών, τα οποία περιέχουν ορμόνες.

Έχετε κολπική ξηρότητα, ακράτεια ούρων ή αντιμετωπίζετε πόνο στη σεξουαλική επαφή;

 

Οι υπέρηχοι HIFU και η έγχυση ΥΑΛΟΥΡΟΝΙΚΟΥ ΟΞΕΟΣ είναι η ΜΟΝΙΜΗ λύση για εσάς! (ενημερωθείτε ΕΔΩ)

 

 

 ΑΛΛΑΞΤΕ τη ζωή σας! 

Κλείστε ΤΩΡΑ το ραντεβού σας ΕΔΩ! 

Bρείτε μας στο You Tube!

Ακολουθήστε μας στο Facebook!