Μα η χαλάρωση του κόλπου απαιτεί πάντα χειρουργείο;

Όχι!

Είναι δυνατόν τα συμπτώματα της χαλάρωσης του κόλπου, να αντιμετωπισθούν με μη χειρουργικά μέσα, αν καταρχάς αντιμετωπίσουμε τους παράγοντες, που προδιαθέτουν για την εμφάνιση της ενοχλητικής αυτής κατάστασης, οι οποίοι είναι δυνατόν να «αναστραφούν».

Μερικά απλά μέτρα, που εμπίπτουν σε αυτήν την κατηγορία περιλαμβάνουν:

•    τη διατήρηση του σωματικού βάρους σε φυσιολογικά επίπεδα, ή αν υφίσταται παχυσαρκία συνιστάται η απώλεια βάρους
•    την προσοχή κατά την άρση κάποιου βάρους
•    την αντιμετώπιση χρόνιων παθολογιών, που επιβαρύνουν το πυελικό έδαφος, όπως είναι ο διαβήτης, το άσθμα, η χρόνια βρογχίτις και η οστεοπόρωση
•    τη διακοπή του καπνίσματος
•    αντιμετώπιση της χρόνιας δυσκοιλιότητας

Άλλες μη χειρουργικές μέθοδοι, που ενδέχεται να συστηθούν, προκειμένου να αντιμετωπισθεί η χαλάρωση του κόλπου και η πρόπτωση των πυελικών οργάνων περιλαμβάνουν:

•    την τοποθέτηση ειδικού πεσσού
•    τις ασκήσεις ενδυνάμωσης του πυελικού εδάφους – τις γνωστές Kegels
•    χορήγηση κολπικών οιστρογόνων
•    τη θεραπεία με υπερήχους HIFU

Τι είναι ο πεσσός;

Οι πεσσοί είναι συσκευές διαφόρων σχημάτων κατασκευασμένες από ελαστικό υλικό, όπως είναι το καουτσούκ, η σιλικόνη ή το πλαστικό, τις οποίες ο ιατρός εισάγει στον κόλπο της γυναίκας, που αντιμετωπίζουν χαλάρωση του κόλπου. Οι πεσσοί τρόπον τινά «σφηνώνουν» εντός της κοιλότητας του κόλπου, αποτρέποντας έτσι την πρόπτωση της μήτρας και των πυελικών οργάνων (βλ εικόνα) και ως ένα βαθμό μειώνουν προσωρινά την ένταση της ενοχλητικής συμπτωματολογίας.

 

Εντούτοις, η τοποθέτηση ενδοκολπικού πεσσού συνδέεται και με κάποιες «παρενέργειες» όπως:

•    φλεγμονές του κόλπου και του τραχήλου με συνοδό εκροή εξ αυτού ενίοτε δύσοσμων υγρών
•    επώδυνοι ερεθισμοί των ιστών του κόλπου
•    ουρολοιμώξεις
•    παρεμπόδιση της σεξουαλικής δραστηριότητας

Οι πεσσοί ανά τα τακτά χρονικά διαστήματα συνιστάται να αφαιρούνται, να πλένονται και να επανατοποθετούνται από τον ιατρό.

Τι είναι οι ασκήσεις Kegel;

Οι ασκήσεις του πυελικού εδάφους περιγράφηκαν για πρώτη φορά από το γυναικολόγο Arnold Kegel – εξού και το όνομά τους – στα μέσα του 20ου αιώνα. Το είδος αυτό εκγύμνασης αποσκοπεί στην ενδυνάμωση των μυών του πυελικού εδάφους, εκ της οποίας επιτυγχάνεται και αποτελεσματικότερη στήριξη των πυελικών οργάνων.

Πώς δια της χορήγησης οιστρογόνων αντιμετωπίζεται η χαλάρωση του κόλπου;

Δομικό συστατικό τόσο του τοιχώματος του κόλπου, όσο και του πυελικού εδάφους είναι ο αποκαλούμενος συνδετικός ιστός, η αντοχή του οποίου εξαρτάται σε σημαντικό βαθμό από την περιεκτικότητά του στην πρωτεΐνη κολλαγόνο.

Η σύνθεση του κολλαγόνου ρυθμίζεται εν πολλοίς από τα οιστρογόνα, που παράγονται από τις ωοθήκες καθ’ όλη τη διάρκεια της αναπαραγωγικής ηλικίας της γυναίκας. Η παραγωγή των ορμονών αυτών όμως περιορίζεται σταδιακά, όσο η γυναίκα πλησιάζει στην εμμηνόπαυση, ενώ κατ’ ουσίαν σταματά τελείως λίγα χρόνια μετά το συγκεκριμένο ορόσημο. Κατά συνέπεια επηρεάζεται αρνητικά και η παραγωγή κολλαγόνου από εξειδικευμένα κύτταρα του συνδετικού ιστού.

Θεωρητικά η χορήγηση οιστρογόνων υπό την μορφή κολπικής κρέμας ή γέλης (gel) θα «επανεκκινήσει» την παραγωγή κολλαγόνου, βελτιώνοντας τοιουτοτρόπως την αντοχή του πυελικού εδάφους. Εντούτοις, πέραν των σχετικών αντενδείξεων στη χορήγηση οιστρογόνων, που συνδέονται με την πιθανότητα θρομβώσεων ή καρκίνου του μαστού τα επιστημονικά στοιχεία δεν φαίνεται να επιβεβαιώνουν την εν λόγω υπόθεση.

Τι είναι η θεραπεία με υπερήχους HIFU;

Το ακρωνύμιο HIFU αντιστοιχεί στη φράση High Intensity Focused Ultrasound (Εστιασμένοι Υπέρηχοι Υψηλής Έντασης). Πρόκειται για ένα είδος υπερήχων, που τρόπον τινά ομοιάζουν με τους υπέρηχους, που χρησιμοποιούνται στον έλεγχο των έσω γεννητικών οργάνων και στην παρακολούθηση του εμβρύου. Η εφαρμογή των υπερήχων αυτών στο τοίχωμα του κόλπου δια ειδικής συσκευής είναι μία ανώδυνη μέθοδος, δια της οποίας «ενεργοποιείται» η παραγωγή κολλαγόνου στο τοίχωμα του κόλπου και επιτυγχάνεται έτσι βελτίωση της αντοχής του κολπικού τοιχώματος.

Τα αποτελέσματα της μεθόδου αυτής είναι άμεσα και διαρκούν επί μακρόν.

Κλείστε ΕΔΩ το ραντεβού σας, για να αντιμετωπίσουμε όποιο γυναικολογικό θέμα, θέμα εγκυμοσύνης ή θέμα υπογονιμότητας σας απασχολεί!

Διαβάστε ΕΔΩ για την αναγέννηση κόλπου με υπερήχους HIFU!

Δρ ΜΕΝΕΛΑΟΣ ΚΩΝ. ΛΥΓΝΟΣ, MSc, PhD
ΜΑΙΕΥΤΗΡ ΧΕΙΡΟΥΡΓΟΣ ΓΥΝΑΙΚΟΛΟΓΟΣ
Master of Science University College London
Διδάκτωρ Μαιευτικής Γυναικολογίας

εικόνα: επεξεργασμένη από: Madhero88 [CC BY-SA 3.0 (https://creativecommons.org/licenses/by-sa/3.0)]